ÖZEL EĞİTİMDE MESLEKİ EĞİTİMİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ

ÖZEL EĞİTİMDE MESLEKİ EĞİTİMİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ "İHTİYAÇ ANALİZİ/MÜKEMMELİYET MERKEZİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞTAYI

Özel eğitimde mesleki eğitimin kalitesini artırarak okul-sektör iş birliğini güçlendirmek ve istihdam modelinin oluşumuna katkı sağlamak amacıyla UNICEF'in finansal desteği ve Genel Müdürlüğümüzün koordinesinde "Özel Eğitimde Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi"  Başladı. Tasarladığımız Logo ile Okulumuz Proje İnovasyon Ekibine dahil edildi!

14.07.2023 239

“Özel Eğitimde Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi” oluşum aşamasında Genel Müdürlüğümüz tarafından projeyi temsil edecek olan logonun tasarlanması hususunda tüm özel eğitim meslek okullarından destek talep edildi. İbn-i Sina Özel Eğitim Meslek Okulu tarafınca tasarlanan el çizimi ve dijital olarak harmanlanmış olan logo örnekleri dikkat çekti ve tasarım sahibi İbn-i Sina Özel Eğitim Uygulama Okulu Okul Öncesi Öğretmeni Sinem ŞENIŞIK Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından Proje İnovasyon ekibine dahil edildi. Daire başkanlığının talepleri doğrultusunda bugün kullanılmakta olan proje logosu kurumumuzca tasarlandı.

Proje ana faaliyet alanlarından biri olan özel eğitimde mesleki eğitimin kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında 8 Haziran 2023 tarihinde Ankara'da "İhtiyaç Analizi/Mükemmeliyet Merkezi Değerlendirme Toplantısı" yapıldı. Toplantıya Bakanlık temsilcileri, ilgili kurum ve kuruluşlar, okul temsilcileri ve UNICEF temsilcilerinden oluşan 55 kişi katılım gösterdi. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünü Temsilen, Koordinasyon Toplantısı ve Çalıştaya Bursa Özel Eğitim Koordinatörü, Mükemmeliyet Merkezi Pilot Okulu olarak belirlenen Hacı Mehmet ZORLU Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü ve İnovasyon ekibine dahil edilen Bursa Mustafakemalpaşa İbn-i Sina Özel Eğitim Meslek Okulu Okul Öncesi Öğretmeni  Sinem ŞENIŞIK katıldılar.

Çalıştayın açılışı Daire Başkanımız Sayın Fatih Paça'nın konuşmaları ile başladı. Proje kapsamında iş sektörlerinin bölgelere göre özelliklerini, yoğunluklarını bölgenin iş alanlarını, güçlü yönlerini ve olası fırsatlarını belirleyerek saptanan potansiyele uygun bölgelerde özel eğitim alan ve dallarının açılmasını sağlamak amacıyla ihtiyaç analizi yapıldı. Analiz sonuçlarına göre alanda çalışan akademisyenler, öğretmenler, yöneticiler ve ilgili kurumların temsilcileri ile özel eğitim meslek alanları ve dalları gözden geçirilerek, iş sektörlerine uygun yeni meslek alan ve dal programları geliştirilmesi ve mevcut programların güncellenmesi için görüşleri alındı. Ayrıca Çalıştayda proje kapsamında kurulacak olan mükemmeliyet merkezi modeli araştırmasının sonuçları alan uzmanları ile paylaşıldı.

Proje Koordinasyon Toplantısı ve Çalıştaya katılım gösteren öğretmenimiz şu açıklamalarda bulundu “Özel eğitimde mesleki eğitimin kalitesini artırarak okul-sektör iş birliğini güçlendirmek ve istihdam modelinin oluşumuna katkı sağlamak amacıyla UNICEF'in finansal desteği ve MEB koordinesinde "Özel Eğitimde Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi" 30 Mart'taki ilk toplantı ile başladı. İbn-i Sina Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Ahmet DİRSEK Koordinesinde yürütülmekte olan okul-sektör işbirliği çalışmaları, Mükemmeliyet Merkezi Oluşumu Çalışma grubuna yön verdi. Proje kapsamında özel eğitim meslek okulları ve liselerinde özel eğitimde mesleki eğitimin kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yapılacaktır. Bu projeyle özel eğitimde mesleki eğitimi güçlendirerek üretime dayalı toplumsal bütünleşmeyi desteklemek ve istihdam öncesi mesleki becerileri çağın gereklerine uygun geliştirmek, staj mekanizması ve meslek edinme atölyelerinin sektör çalışma ortamları ile benzer nitelikte yapılandırılmasını sağlamak amaçlanıyor. Proje 31 Ocak 2025 tarihi'ne kadar devam edecektir.

Bu proje ile öncelikli olarak özel eğitim meslek okullarında var olan meslek alanlarının bölgesel etkililiği ve sektörle uyumuna odaklanmak üzere ihtiyaç analizi ve meslek analizleri yapılmasını sağlıyoruz. Analiz sonrasında ise iş sektörlerine uygun yeni meslek alan/dal programları geliştirilmesi, proje ile 18 meslek alanı ve yeni oluşturulacak 5 meslek alanının meslek edinme atölye standartları oluşturulmasın öngörüyoruz. " Özel eğitim meslek okulları ve meslek liselerinde görev yapan meslek alan öğretmenlerinin mesleki yeterliliklerinin artırılması hedefiyle hazırlanacak özel eğitim mükemmeliyet merkezi ile özel eğitimde standartların belirlenmesi ve kalitenin arttırılmasını hedeflediklerini aktardı. Özellikle meslek alanı öğretmenlerinin dijital yetkinliklerinin arttırılması amacı ile yüzyüze verilecek olan sertifikalı eğitimlerin öğrenci teknolojik okur yazarlığına ve dijital dönüşüme ayak uydurmak adına atılacak önemli bir adım olacağını belirttiğini dile getirdi. Ayrıca okullara-staj alanlarına koç niteliğinde psikologların görevlendirilmesinin faydalı olacağı yönünde önerilerde bulunduğunu söyledi.

İbn-i Sina Özel Eğitim Meslek Okulu Seramik ve Cam Teknolojileri Alanı  Üretim Sürecinin, İşbirliği Protolünün, PTT AVM ye kurumumuzca verilen desteğin  ve El Sanatları Alanı Kapsamında yapılan Taş Mozaiği Sanatı  çalışmalarının  takdir topladığını altını çizerek dile getirdi.

 14-07-202314-07-202314-07-202314-07-202314-07-202314-07-202314-07-202314-07-2023

Kaynak: http://orgm.meb.gov.tr/www/genelmudurumuzsayincemalozdemirozelegitimdemeslekiegitiminguclendirilmesiprojesiihtiyacanalizimukemmeliyetmerkezidegerlendirmecalistayinaziyaretgerceklestirdi/icerik/2399